Zupa pulpetowa
Opublikowano: 29.03.2023 r.
Mięso mielone z indyka, pomidory w puszce, marchewka, pietruszka i seler naciowy to kluczowe składniki zupy pulpetowej. Te pożywne warzywa razem z delikatnym mięsem tworzą bazę dla sycącej i aromatycznej zupy. Wystarczy dodać jeszcze trochę papryki żółtej i odrobinę przypraw, a masz danie idealne na obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Pomidory w puszce - 400 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 65 g
- Seler naciowy - 90 g
- Papryka żółta - 240 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek, przyprawa do mięsa mielonego
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko i dopraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
- Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj obrane marchewki, seler korzeniowy i pietruszkę.
- Wrzuć klopsiki i gotuj przez 20 minut.
- Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane w kostkę: seler naciowy, paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Gdy będą miękkie, dodaj do zupy.
- Do zupy dodaj pomidory i gotuj kolejne 20 minut.
- Zupę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
Komentarz dietetyka
Ta zupa zawiera sporo witamin i błonnika, jest więc dobrym wyborem na co dzień. Jeśli nie jesz mięsa, klopsiki możesz zastąpić warzywnymi kotlecikami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny