Zupa porowa z ziemniakami
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Por, ziemniaki, czosnek, bulion warzywny i śmietanka kremowa to główne składniki aromatycznej zupy porowej z ziemniakami. Ta prosta zupa łączy w sobie delikatny smak pora z ziemniaczaną kremowością, a dodatek śmietanki i masła sprawia, że jest wyjątkowo aksamitna. Idealna na ciepły posiłek, gdy za oknem chłodno.
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 560 g (4 sztuki)
- Ziemniaki średnie - 360 g (4 sztuki)
- Czosnek - 10 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Masło - 10 g
- Śmietanka kremowa 30% - 80 g
- Sos sojowy - 10 ml
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, sos sojowy, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz biały
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Od pora odkrój zieloną część i pozostały kawałek pokrój na cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą. Gdy się podgrzeją, wrzuć pora, dopraw solą i duś pod przykryciem. Uważaj, by pory nie zbrązowiały.
- Dopraw przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na patelnię, gdzie wcześniej były pory i chwilę podsmażaj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Następnie dodaj do garnka, gdzie znajdują się podduszone pory.
- Wlej bulion i gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną.
- Następnie dodaj śmietankę i całość dokładnie zblenduj na gładki krem.
- Zupę podawaj z grzankami.
Komentarz dietetyka
Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk