Zupa porowa z pulpetami
Opublikowano: 08.07.2021 r.
Por, marchewka, mięso mielone z kurczaka i bulion warzywny – te składniki kryją się za pyszną zupą porową z pulpetami. To szybki i sycący obiad, gdzie kremowa konsystencja serka topionego wspaniale łączy się z delikatnymi pulpetami. Idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego i pocieszającego.
Składniki dla 6 porcji:
- Por - 240 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Ser topiony - 100 g (1 opakowanie)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 75 ml (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obranego i pokrojonego w plasterki pora. Po 2 minutach dodaj do całości orane marchewki i seler, pokrojone w kostkę. Całość przysmaż przez 4 minuty.
- W dużej misce zmieszaj mięso, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw całość solą i pieprzem. Porządnie zmieszaj i uformuj z masy kotleciki.
- W dużym garnku zagotuj 1,5l wody. Do garnka wstaw naczynie do gotowania na parze. Kotleciki gotuj przez 20 minut
- Warzywa w garnku zalej bulionem. Dodaj sól, pieprz, gałkę i kminek. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut.
- Jogurt naturalny zmieszaj z serkiem topionym i dodaj całość do zupy. Dobrze wymieszaj.
- Zupę zblenduj na gładki krem.
- Podawaj gotową zupę z klopsikami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa zupa pełna białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny