Zupa porowa z pulpecikami

Opublikowano: 26.01.2025 r.
Por i mięso mielone z kurczaka to główni bohaterowie tej pysznej zupki porowej z pulpecikami. Do tego dodajemy serek topiony śmietankowy, który nadaje jej kremowej konsystencji, oraz bulion warzywny, by podkręcić smak.
Składniki dla 5 porcji:
- Por - 400 g (2 sztuki)
- Masło - 30 g
- Serek topiony śmietankowy - 300 g (3 opakowania)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Bułka tarta - 30 g
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Pora umyj i drobno pokrój.
- W garnku roztop masło i duś w nim pora na małej mocy palnika.
- Gdy por zmięknie, zalej go bulionem, dodaj pokrojone w kostkę serki topione i gotuj przez około 15 minut.
- Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę tartą, wybij jajko oraz wlej mleko.
- Składniki na klopsiki dokładnie wyrabiaj ręką. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiaj.
- Z masy mięsnej formuj małe pulpeciki przy pomocy zwilżonych dłoni.
- Pulpeciki włóż do zupy i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa porowa z pulpecikami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Por jest warzywem ciężkostrawny, dlatego nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny