Zupa porowa z mięsem mielonym
Opublikowano: 12.12.2022 r.
Masło, mięso mielone wieprzowo-wołowe, bulion drobiowy, por i serek topiony śmietankowy to podstawowe składniki zupy porowej z mięsem mielonym. Idealna na chłodniejsze dni, sycąca i pełna smaku, doskonała na obiad czy kolację. Ta zupa to połączenie prostoty i wyrazistego smaku, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych potraw.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło - 20 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Por - 240 g
- Cebula - 100 g
- Serek topiony śmietankowy - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj mięso oraz pół łyżeczki soli. Dobrze rozdrobnij je łyżką (żeby były drobne kawałki) i podsmaż do zmiany koloru.
- Do mięsa dodaj pokrojony w pół plastry por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż kilka chwil.
- Zawartość patelni przełóż do gorącego bulionu i gotuj 15 minut.
- Do zupy dodaj pokrojony w kostkę serek topiony oraz śmietankę.
- Dodaj sól, pieprz do smaku oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i skórkę startą z jednej cytryny. Dopraw wg uznania.
- Gotuj zupę, aż serek topiony się rozpuści, a zupa będzie jednolita.
- Podawaj zupę z grzankami.
Komentarz dietetyka
Zupa zawiera wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz i węglowodany). Ma dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Należy uważać na ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ nadmiar jest niezalecany w diecie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości