Zupa porowa
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Por, ziemniaki, marchewka, cebula i bulion warzywny – to podstawowe składniki, które sprawią, że nasza zupa porowa będzie aromatyczna i sycąca. Dodatek jogurtu greckiego nada jej kremową konsystencję, a oliwa z oliwek podkreśli delikatny smak warzyw. To proste danie, idealne na domowy obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 420 g (3 sztuki)
- Ziemniaki późne - 225 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Bulion warzywny - 240 ml (1 szklanka)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Pora umyj, obierz i pokrój w krążki. Wrzuć do garnka i delikatnie go przysmaż.
- Cebulę obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobną kostkę. Dodaj cebulę do garnka i podsmaż razem z porem przez 5 minut.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a seler, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z pozostałymi warzywami.
- Zalej wszystko bulionem i dwiema szklankami wody, gotuj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną. Przypraw wszystko solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i gałką muszkatołową, wszystko porządnie wymieszaj.
- Małą porcję zupy wlej do miseczki i połącz ze śmietaną. Przelej do garnka z zupą.
- Gotową zupę zblenduj i udekoruj posiekaną natką pietruszki.