Zupa pomidorowa z ziemniakami

Opublikowano: 14.07.2025 r.
Ziemniaki, passata pomidorowa, marchewka, cebula, korzeń pietruszki i seler—oto klucz do tej pysznej zupy pomidorowej z ziemniakami. Prostota składników i ich idealne połączenie sprawiają, że to danie jest nie tylko sycące, ale i pełne smaku. To klasyczna warzywna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni i przypomni smaki dzieciństwa.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 250 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.
- Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, gotuj 25 minut.
- Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.
- Gotową zupę dopraw do smaku.
- Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, gotuj 25 minut.
- Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.
- Gotową zupę dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień, gdyż dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny