Zupa pomidorowa z soku pomidorowego

Opublikowano: 20.01.2022 r.
Sok pomidorowy, biały ryż, cebula i bulion drobiowy – te składniki tworzą bazę dla pysznej, aromatycznej zupy pomidorowej. Przygotowanie jest proste, a smak domowy i kojący. Idealna na szybki obiad czy kolację, ta zupa łączy w sobie delikatność ryżu i wyrazistość pomidorów oraz cebuli. Dodaj kilka kropli oleju rzepakowego i gotowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Sok pomidorowy - 1500 ml (6 szklanek)
- Ryż biały - 500 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut.
- Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.
Komentarz dietetyka
Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to niskokaloryczna zupa zawierająca dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Zupa z soku pomidorowego nie zawiera tak dużej ilości błonnika co zupa z całych pomidorów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny