Zupa pomidorowa z ryżem

Opublikowano: 26.01.2022 r.
Udka kurczaka, marchewka, seler i koncentrat pomidorowy - to główne składniki, które sprawiają, że pomidorowa z ryżem smakuje wyjątkowo. Do tego por, który dodaje charakteru, i oczywiście ryż, który świetnie komponuje się z całością. Dobrze zrównoważone aromaty i bogactwo smaków w jednym garnku.
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 400 g (4 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 200 g (1 słoiczek)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około 40 minut.
- Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj warzywa do garnka z mięsem i gotuj 30 minut.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.
- Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz podawać, także z makaronem lub duszonymi ziemniakami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk