Zupa pomidorowa z pulpetami
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Passata pomidorowa, mięso mielone z indyka i trochę warzyw – to szybka i smakowita propozycja na obiad. Passata dodaje zupie intensywnego smaku pomidorów, a mięso mielone z indyka rozweseli kubki smakowe swoim delikatnym smakiem. Podsmażona cebulka i marchewka wzbogacają całość o nutę słodyczy i aromatu. Idealny comfort food na chłodne dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Passata pomidorowa - 400 g
- Mięso mielone z indyka - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka ziemniaczana - 40 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż mięso, wbij jajko i dodaj mąkę. Przypraw posiekaną natką i przyprawą do mięsa.
- Z podanej masy uformuj kotleciki i odstaw je do miski.
- Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.
- Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.
- Do garnka wrzuć pulpeciki i całość gotuj kolejne 25 minut.
- Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.
- Gotową zupę dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdza się na co dzień, zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny