Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki

Opublikowano: 16.02.2022 r.
Pomidory w puszce, cebula, czosnek, marchewka, i śmietana to kluczowe składniki tej zupy pomidorowej. Gotujesz je razem, dodajesz trochę oliwy z oliwek i bulionu warzywnego, a finałowym akcentem jest kremowa śmietana. Dzięki temu uzyskujesz gęstą, pachnącą i niezwykle smakowitą zupę, która zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Ziemniaki młode - 180 g (3 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
- Zeszklij krótko drobno pokrojona cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pokrojone warzywa i zalej całość bulionem, gotuj przez 20 minut.
- Następnie wlej pomidory z puszki i dodaj zioła.
- Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zupę podawaj z łyżką śmietany.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz podawać też z jogurtem naturalnym, wtedy zupa będzie delikatniejsza i bardziej łatwostrawna.
~ Oliwia Gawron, dietetyk