Zupa pomidorowa z makaronem
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i makaron świderki to główne składniki tej prostej, ale pysznej zupy pomidorowej z makaronem. Marchewka i pietruszka dodają zupie delikatnej słodyczy, seler korzeniowy podkreśla głębię smaku, a koncentrat pomidorowy nadaje jej charakterystycznej kwasowości. Makaron świderki sprawia, że ta zupa jest sycąca i idealna na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 180 g (3 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Koncentrat pomidorowy - 100 g (1 słoiczek)
- Makaron świderki - 400 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Do garnka wlej około litr wody i gotuj.
- Wrzuć obrane i pokrojone w słupki warzywa.
- Dodaj bulion i gotuj warzywa do miękkości.
- Następnie dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Gotuj zupę przez około 30 minut tak, aby warzywa były całkowicie miękkie.
- Zupę podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem.
Komentarz dietetyka
Zwróć uwagę na dodatek makaronu, jeśli zmagasz się z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk