Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Opublikowano: 26.06.2022 r.
Bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, śmietanka kremowa i jajka – to składniki, które tworzą pyszną zupę pomidorową z lanymi kluskami. Aromatyczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Taka zupa to idealny pomysł na codzienny obiad, który zaspokoi głód i zachwyci smakiem każdego domownika.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Koncentrat pomidorowy - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
- W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy.
- Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki.
- Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonały pomysł na smaczne Dania obiadowe. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny