Zupa pomidorowa wegetariańska
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Bulion warzywny, pomidory w puszce, cebula i mleczko kokosowe to kluczowe składniki tej pysznej wegetariańskiej zupy pomidorowej. Łączą się w prosty i smaczny sposób, tworząc harmonijną całość, która jest jednocześnie łagodna i pełna wyrazistego, pomidorowego smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Pomidory w puszce - 500 g (krojone, 1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Marchewka - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Do garnka, w którym będzie gotować się zupa, wlej olej.
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju z niewielką ilością soli.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Smaż minutę.
- Pokrój obraną i umytą marchewkę w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmaż przez kilka chwil.
- Do warzyw wlej bulion, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj.
- Gotuj wszystko do miękkości marchewki.
- Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 2 minuty i zblenduj.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Podawaj z dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis na zupę pomidorową jest wegetariański, a nawet wegański. Nie ma w nim nabiału, glutenu ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to potrawa niskokaloryczna, więc dobra jest w diecie redukcyjnej. Zawiera dużo likopenu, który jest związkiem przeciwnowotworowym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości