Zupa pomidorowa na rosole

Opublikowano: 18.02.2022 r.
Bulion warzywny, makaron świderki i koncentrat pomidorowy to podstawa tej pysznej zupy pomidorowej. Dodaj do tego trochę śmietany dla kremowej konsystencji i garść świeżej natki pietruszki na koniec, a otrzymasz idealne danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Makaron świderki - 400 g (2 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy - 150 g (1 słoiczek)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Rosół podgrzej na małym ogniu, stopniowo dodawaj koncentrat pomidorowy.
- Wymieszaj całość i delikatnie zagotuj.
- Dodaj odrobinę śmietany i dalej podgrzewaj.
- Ciepłą zupę podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.
~ Oliwia Gawron, dietetyk