Zupa pizza
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Pomidory w puszce, mielone mięso wieprzowe i bulion warzywny to trio, które sprawia, że zupa pizza jest totalnym hitem. Do tego dorzucamy cebulę, pieczarki i odrobinę śmietany, by dodać jej kremowej konsystencji. Aromatyczny parmezan na wierzchu i makaron muszelki zamiast tradycyjnego ciasta – oto sekret smakowitego miksu!
Składniki dla 8 porcji:
- Pomidory w puszce - 600 g
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Mięso mielone wieprzowe - 600 g
- Kukurydza konserwowa - 250 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Pieczarki - 400 g (15 dużych sztuk)
- Makaron muszelki - 150 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Ser parmezan - 100 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na początek obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Na dno garnka wlej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj mięso mielone i usmaż.
- Do mięsa dodaj pokrojone w plastry pieczarki i obsmaż, aż puszczą wodę.
- Wlej do garnka bulion i pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, oregano i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodaj do zupy kukurydzę z puszki i makaron i gotuj jeszcze 7 minut.
- Gotową zupę podawaj w głębokich talerzach, posyp zupę serem i dodaj kleks śmietany oraz posiekaną natkę pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa pizza to dobra propozycja na ciepły posiłek. W ciągu dnia powinniśmy spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek. Do zupy możesz dodać praktycznie każdy ulubiony składnik. Zupa zawiera cenne składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny