Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Pieczarki, serek topiony, bulion warzywny, cebula i oliwa z oliwek – to składniki, które tworzą magiczną zupę pieczarkową z serkiem topionym. Ta pyszna, kremowa zupa łączy w sobie intensywny smak pieczarek i delikatność serka topionego, podkreśloną aromatycznym bulionem warzywnym i podsmażaną na oliwie cebulką.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 200 g
- Ser topiony - 200 g
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
- Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut. Dodaj serek topiony i gotuj kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem
Komentarz dietetyka
Ser topiony, który jest elementem tej zupy, nie jest zbyt zdrowy, gdyż zawiera sporo nasyconych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny