Zupa pieczarkowa z makaronem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Pieczarki, makaron bezjajeczny, cebula i śmietanka kremowa to główni bohaterowie tej zupy pieczarkowej. Smażone na oleju pieczarki i cebula, połączone z aromatycznym bulionem warzywnym, dają niezapomniany smak. Kulminacją jest delikatna śmietanka, która sprawia, że zupa staje się kremowa i wyjątkowo sycąca.
Składniki dla 8 porcji:
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Czosnek - 15 g
- Makaron bezjajeczny - 250 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 450 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, kurkuma, płatki chilli
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony w kostkę czosnek.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do garnka.
- Całość zalej bulionem, gotuj 10 minut.
- Dodaj makaron i gotuj kolejne 10 minut.
- Do garnka wlej śmietankę i dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny