Zupa pieczarkowa z kaszą
![Zupa pieczarkowa z kaszą Kremowa zupa pieczarkowa z kaszą](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/58/5828/main-l_l.webp)
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Pieczarki, cebula, marchewka i kasza jęczmienna - to główne składniki w tej smakowitej zupie pieczarkowej z kaszą. Dodaj do tego odrobinę śmietany i natki pietruszki, a uzyskasz aromatyczne i sycące danie, idealne na chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 1000 g
- Pieczarki - 500 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Kasza jęczmienna perłowa - 100 g (1 woreczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Bulion wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
- Cebulę i marchew pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do bulionu i gotuj na niewielkim ogniu.
- Oliwę rozgrzej na patelni.
- Krótko podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki, a następnie dodaj je do garnka z bulionem.
- Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do zupy.
- Gotuj wywar z kaszą i warzywami do momentu, aż składniki staną się miękkie.
- Zupę podawaj z odrobiną śmietany i pietruszką.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, aby Twój obiad był bezglutenowy postaw na kaszę, która naturalnie jest pozbawiona frakcji prolaminowej, wywołującej niepożądane objawy po spożyciu glutenu w przypadku występowania chorób glutenozależnych.
~ Oliwia Gawron, dietetyk