Zupa pieczarkowa Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Pieczarki, cebula, piersi kurczaka i śmietana 18% to kluczowe składniki, dzięki którym zupa pieczarkowa z Thermomixu staje się prawdziwym comfort food. Idealne połączenie kremowych pieczarek z delikatnym kurczakiem, podsmażoną na maśle cebulą i aksamitną śmietaną tworzy pyszny i sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 300 g
- Cebula - 50 g (1 sztuka)
- Masło - 30 g
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 50 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 30 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Serek topiony śmietankowy - 20 g
- Śmietana 18% - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kostka rosołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 4. Przełóż do innego naczynia.
- Cebulę obierz, podziel na 4 części i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
- Zgarnij kopystką cebulę na dno naczynia, dodaj masło i duś przez 3 minuty / temperatura Varoma / obroty 1.
- W tym czasie obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Gdy cebula skończy się dusić, dodaj warzywa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Mięso z kurczaka pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia Thermomixa.
- Wlej 750 ml wody, dodaj kostkę rosołową lub łyżkę pasty bulionowej. Gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj jeszcze 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Następnie dodaj serek topiony i śmietanę i gotuj jeszcze 3 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 2.
Komentarz dietetyka
Pieczarki to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk