Zupa pieczarkowa fit
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Pieczarki, cebula, czosnek i marchewka to składniki, które tworzą bazę naszej zupy pieczarkowej fit. Dzięki nim uzyskujemy smaczny, aromatyczny bulion warzywny. Dodatek oliwy z oliwek dodaje zdrowych tłuszczów i podkreśla smak warzyw. To lekka i pożywna opcja na obiad, która sprawdzi się w każdej diecie.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pieczarki - 500 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Marchewka - 160 g (3 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
- Krótko zeszkli drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wrzuć obraną i pokrojoną w słupki marchewkę.
- Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut.
- Zupę podawaj bez śmietany, ale obficie posypaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
Większość zup możesz przygotować w odchudzonej wersji, pod warunkiem, że nie dodasz do niej śmietany, a wywar nie będzie gotowany na tłustym mięsie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk