Zupa pieczarkowa
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Marchewka, pietruszka, cebula i, oczywiście, pieczarki to główne składniki tej smacznej zupy pieczarkowej. Aby nadać jej kremową konsystencję, dodajemy śmietanę 18%. Na koniec do zupy wrzucamy makaron świderki, który świetnie komponuje się z resztą składników, tworząc sycącą i aromatyczną potrawę na każdą porę roku.
Składniki dla 8 porcji:
- Pieczarki - 800 g
- Marchewka - 300 g (5 sztuk)
- Pietruszka - 160 g (2 sztuki)
- Cebula - 150 g (2 sztuki)
- Masło - 30 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Makaron świderki - 400 g
- Seler korzeniowy - 150 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę na złoto. Następnie dodaj warzywa i smaż razem przez kilka minut.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Do garnka włóż pieczarki i dodaj cebulę z warzywami z patelni.
- Dolej 2 litry wody. Dodaj 5 liści laurowych, 8 kulek ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli.
- Gotuj całość około 40 minut.
- W tym czasie w drugim garnku ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj do garnka z zupą makaron.
- Do wysokiego naczynia wlej śmietanę i ją zahartuj, dodając łyżkę zupy i mieszając. Całość wlej do zupy.
- W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Pieczarki to dobre źródło witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk