Zupa pho
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Polędwica wołowa, makaron ryżowy i fasola mung to główne składniki zupy pho, która przeniesie Cię w kulinarne zakamarki Wietnamu. Aromatyczny bulion w połączeniu z delikatnym mięsem wołowym oraz chrupiącymi kiełkami fasoli mung tworzą prawdziwy festiwal smaków w każdej łyżce.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Makaron ryżowy - 200 g
- Fasola mung kiełki - 150 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Cebula - 50 g (użyj dymki)
- Przyprawy - imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę dymkę obierz i pokrój na cztery części, przypal ją nad ogniem i włóż do garnka.
- Do cebuli dodaj oczyszczoną polędwicę, zalej 2 litrami wody i gotuj wywar mięsny przez około 40 minut.
- Po tym czasie wyjmuj mięso, a bulion przecedź.
- Ugotowane mięso pokrój w cienkie paski i dodaj je do bulionu.
- Do bulionu z mięsem dodaj pokrojony kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, wyciśnięty sok z jednej limonki oraz około 100 ml sosu rybnego. Całość zagotuj.
- Do miski odlej część zupy i namocz w niej makaron ryżowy, do momentu aż będzie miękki.
- Gdy makaron stanie się miękki rozłóż go do miseczek, a zupę wlej z powrotem do garnka.
- Dodaj jedną drobno posiekaną papryczkę chilli, bazylię oraz kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój na cienkie paski. Cebulę i zioła ułóż na makaronie.
- Makaron zalej wywarem z mięsem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną kiełkami fasoli.