Zupa pejzanka
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Kapusta, bulion warzywny, marchewka i ziemniaki tworzą bazę tej pysznej zupy pejzanki. Prosty, ale smakowity przepis, w którym miękka kapusta łączy się z delikatnym bulionem, a marchewka i ziemniaki dodają mu treści i aromatu. Całość wykończona jest odrobiną oliwy z oliwek i jogurtem greckim, który nadaje zupie lekko kremową konsystencję.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 600 g (pół sztuki bardzo małej kapusty)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Ziemniaki późne - 400 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Kapustę opłucz i bardzo drobno posiekaj.
- Marchewkę umyj, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę i kapustę. Całość zalej bulionem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i całość gotuj przez 25 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie.
- Odlej odrobinę zupy i połącz ją ze śmietaną. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą.
- Całość gotuj jeszcze przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny sposób na przemycenie do swojego menu białej kapusty, które jest niezwykle zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin i cennych składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny