Zupa parzybroda
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Kapusta biała, boczek wędzony i ziemniaki – to składniki, które nadają zupie parzybrodzie jej charakterystyczny smak. Do tego dorzućmy marchewkę, cebulę i pietruszkę, a mamy kompletną mieszankę składników na tę pyszną, sycącą zupę. Parzybroda to danie, które od lat gości na polskich stołach i zachwyca swoją prostotą oraz smakiem.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 800 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Ziemniaki późne - 280 g (4 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej 2l wody i gotuj na małym ogniu.
- Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki Dodaj do garnka z boczkiem i cebulą. Włóż ziele angielskie i liść laurowy.
- Kapustę poszatkuj i dodaj do zupy. Całość dopraw kminkiem i gotuj przez 15 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do zupy i gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia wszystkich warzyw.
- Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To świetny sposób na dostarczenie sobie dużej dawki warzyw w łatwy i smaczny sposób.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny