Zupa paprykowa z ziemniakami

Opublikowano: 04.05.2025 r.
Papryka czerwona, ziemniaki, czosnek, cebula i bulion warzywny – to kluczowe składniki zupy paprykowej, która rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni. Z dodatkiem oleju rzepakowego i śmietany 18%, danie nabiera wyjątkowej gładkości i aromatu. łącząc te proste składniki, stworzysz sycącą zupę, idealną na rodzinny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Papryka czerwona - 1000 g (4 duże sztuki)
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Śmietana 18% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Papryki umyj i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut i usuń z nich gniazda nasienne oraz obierz je ze skórki.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej olej i zeszlij na nim cebulę oraz czosnek.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do garnka z cebulą dodaj pokrojone ziemniaki, papryki oraz bulion warzywny.
- Zupę gotuj przez około 20 minut na średniej mocy palnika (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie).
- Do ugotowanej zupy dodaj zahartowaną śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj.
- Zupę zblenduj na jednolity krem.
- Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami lub kleksem ze śmietany.
Komentarz dietetyka
Zupa paprykowa z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz innych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny