Zupa paprykowa
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Papryka czerwona, cebula, czosnek, ziemniaki i pomidory koktajlowe to składniki, które nadają tej zupie wyjątkowy smak. Wszystko to duszone na oliwie z oliwek, a następnie zalane bulionem warzywnym. Przygotowanie tej zupy to sposób na połączenie prostych składników w jedno aromatyczne i sycące danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 330 g (Półtorej dużej papryki)
- Cebula - 50 g (pół cebuli)
- Czosnek - 12 g (2 duże ząbki)
- Ziemniaki średnie - 225 g (3 średnie ziemniaki)
- Pomidory koktajlowe - 150 g (Półtorej garści)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (Trzy łyżki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.
- Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze.
- Dodaj umyte wcześniej pomidorki koktajlowe i dwa ząbki czosnku w łupinie. Polej dwoma łyżkami oliwy.
- Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.
- Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.
- W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.
- Do garnka dodaj pomidorki i obrane ząbki czosnku. Pozostaw na małej mocy palnika.
- W tym czasie obierz paprykę ze skórki. Dodaj ją do garnka.
- Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój na równą kostkę. Dodaj do garnka.
- Całość zalej bulionem warzywnym lub wodą.
- Przypraw sporą szczyptą soli, pieprzu, dodaj szczyptę kurkumy i 1/4 łyżeczki papryki słodkiej.
- Gotuj 15-20 minut.
- Zupę zmiksuj i przelej przez sito.
Komentarz dietetyka
Zupa paprykowa jest bardzo zdrowym i bogatym w składniki odżywcze daniem. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardziej sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się w trakcie diety redukcyjnej. Zupę można podawać dzieciom, nawet od pierwszego roku życia.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki