Zupa ogórkowa z ryżem
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Udko kurczaka, marchewka, ogórki kiszone, ziemniaki i ryż to główne składniki tej pysznej zupy ogórkowej z ryżem. Wywar gotowany na udkach z dodatkiem warzyw i kiszonych ogórków tworzy wyjątkowo aromatyczną i sycącą zupę. Ryż i jogurt naturalny nadają jej delikatności i kremowej konsystencji.
Składniki dla 8 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 500 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 150 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 50 g (1 średnia sztuka)
- Por - 150 g (1 mała sztuka)
- Seler korzeniowy - 200 g (1 mała sztuka)
- Ziemniaki młode - 500 g (5 średnich sztuk)
- Ryż biały - 100 g
- Ogórki kiszone - 500 g
- Jogurt naturalny 2% - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i włóż do garnka, następnie zalej je dwoma litrami wody i gotuj. Podczas gotowania wytworzą się tzw. szumowiny, dlatego zbierz je łyżką i wyrzuć. Zupę dopraw solą i gotuj około 2 godzin na małym ogniu.
- Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obierz i opłucz, następnie włóż je do garnka z wywarem mięsnym.
- Do zupy dodaj również kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Całość gotuj około 40 minut.
- Po ugotowaniu wywaru wyciągnij z niego wszystkie warzywa. Marchew pokrój na mniejsze kawałki i włóż powrotem do wywaru. Pozostałe warzywa wyrzuć.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do zupy i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wsyp ryż i gotuj kolejne 10 minut.
- Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj je do zupy i gotuj kolejne 10 minut. Zupę dopraw do smaku.
- Ugotowaną zupę odstaw z ognia, wyciągnij z niej mięso i obierz je z kości, następnie pokrój je w kawałki i włóż powrotem do garnka.
- Jogurt naturalny zapraw gorącym wywarem i dodaj go do ugotowanej zupy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników pokarmowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny