Zupa ogórkowa z przecieru

Opublikowano: 23.06.2022 r.
Będzie o treści: skrzydełka kurczaka, marchewka, seler korzeniowy, por i oczywiście ogórki kiszone. Te składniki tworzą fundament zupy ogórkowej, którą podrasujemy odrobiną śmietanki kremowej. Razem w garnku zamienią się one w pyszną, nieco kwaśną zupę, która jest idealna na chłodniejsze dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 300 g (4 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Ogórki kiszone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (1/2 opakowania)
- Przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do garnka, zalej wodą — około 2 litry i podgrzewaj. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 20 -30 minut.
- Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Masło rozgrzej na patelni, dodaj przecier ogórkowy lub starte ogórki. Podgrzewaj 10 minut i dodaj ogórki do zupy.
- Gotuj do momentu, aż ogórki zmiękną, a następnie dodaj śmietankę.
- Zupę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
Komentarz dietetyka
Użycie śmietany nie jest konieczne.
~ Oliwia Gawron, dietetyk