Zupa ogórkowa z makaronem
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Makaron świderki, ogórki kiszone, udko kurczaka i świeży koperek to kluczowe składniki w tej aromatycznej zupie ogórkowej. Do tego dołączają marchewka i pietruszka, tworząc pożywny i smaczny posiłek. Świderki, które nie tylko świetnie smakują, ale też dodają całości wyjątkowej konsystencji, czynią tę zupę prawdziwą królową domowych obiadów.
Składniki dla 9 porcji:
- Makaron świderki - 400 g
- Ogórki kiszone - 500 g
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Udko kurczaka ze skórą - 500 g
- Pietruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Udka umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Wlej wodę (3 litry) i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.
- Obierz marchew i pietruszkę ze skórki.
- Pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
- Gotuj przez 10 minut.
- Zetrzyj ogórki na tarce.
- Udka wyjmij z zupy i oddziel mięso od kości.
- Posiekaj mięso i dodaj wraz z ogórkami do zupy.
- Wsyp makaron i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj posiekany koper i wymieszaj.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Zupa ogórkowa z makaronem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Zupa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny