Zupa ogonowa

Opublikowano: 13.06.2021 r.
Ogon wieprzowy, ziemniaki, marchewka i suszone grzyby to serce tej zupy ogonowej. Gęsta, sycąca i aromatyczna, zachwyci każdego kto lubi tradycyjne polskie smaki. Seler korzeniowy i pietruszka dodają dodatkowej głębi, a koncentrat pomidorowy dopełnia całość, łącząc wszystkie składniki w harmonijną kompozycję.
Składniki dla 5 porcji:
- Ogon wieprzowy - 300 g
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 mała sztuka)
- Seler korzeniowy - 150 g (kawałek)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Suszone grzyby - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ogon wieprzowy włóż do garnka i zalej go litrem wody. Następnie dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu i suszone grzyby. Składniki gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
- W czasie gotowania przygotuj warzywa: wszystkie je obierz, ziemniaki i selera pokrój w grubą kostkę, cebulę pokrój w piórka a marchew i pietruszkę w talarki.
- Ugotowany ogon wyjmij z wywaru, obierz go ze skóry i mięso drobno pokrój.
- Następnie warzywa oraz mięso włóż do bulionu i całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj zupę.
- Zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
W warzywach użytych do przygotowania zupy znajdziemy między innymi witaminę C, której odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli w okresie jesienno-zimowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny