Zupa neapolitańska
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Marchewka, seler korzeniowy i bulion warzywny to podstawa zupy neapolitańskiej, a śmietanka kremowa i żółtka jajek dodają jej wyjątkowej kremowości. To kolorowe danie, pełne warzyw i makaronu, jest idealne na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego i sycącego.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Makaron bezjajeczny - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa.
- Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw.
- Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj.
- Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać starty żółty ser.
~ Oliwia Gawron, dietetyk