Zupa na żeberkach
Opublikowano: 29.10.2024 r.
Żeberka wieprzowe, marchewka, pietruszka, ziemniaki późne i por – to podstawowe składniki, by przyrządzić pyszną, sycącą zupę na żeberkach. Aromat gotujących się warzyw i mięsa daje niepowtarzalny smak, idealny na chłodniejsze dni. Proste składniki i nieskomplikowane przygotowanie sprawiają, że to danie na pewno często zagości na twoim stole.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Ziemniaki późne - 200 g (5 sztuk)
- Por - 120 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
- Opłucz żeberka pod zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny.
- Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zgnieć lub drobno posiekaj.
- W patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.
- Dodaj podsmażoną cebulkę i warzywa do garnka z żeberkami. Dodaj pokrojone ziemniaki.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz przygotować na dowolnym rodzaju żeberek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk