Zupa na wędzonce

Opublikowano: 17.10.2023 r.
Boczek wędzony, marchewka, kapusta włoska i ziemniaki to kluczowe składniki tej sycącej zupy na wędzonce. Połączenie intensywnego smaku boczku z warzywami daje wyrazisty, domowy aromat. Kapusta włoska dodaje delikatnej tekstury, a ziemniaki sprawiają, że zupa jest treściwa i pożywna.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Marchewka - 450 g (3 średnie sztuki)
- Pietruszka - 150 g
- Seler korzeniowy - 70 g
- Kapusta włoska - 300 g
- Ziemniaki średnie - 400 g (3 duże sztuki)
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kurkuma, sok z cytryny, tymianek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew, seler i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę.
- Kapustę umyj i poszatkuj w średniej grubości paski.
- Do garnka włóż boczek wędzony, dodaj do niego 10 szklanek wody i zagotuj.
- Do zagotowanego wywaru dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę oraz seler. Składniki gotuj przez około 10 minut.
- Następnie do garnka dodaj ziemniaki, kapustę włoską, po jednej płaskiej łyżeczce pieprzu i majeranku, po pół łyżeczki tymianku oraz kurkumy. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości.
- Na koniec zupę zakwaś 1 łyżką soku z cytryny oraz dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba.
- Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Zupa na wędzonce to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania zupy to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny