Zupa miso z tofu
Opublikowano: 04.11.2021 r.
Bulion warzywny, pasta miso i tofu wzbogacane wapniem to kluczowe składniki w tej zupie miso z tofu. Dodatek wodorostów wakame oraz cebuli dymki wzbogaca smak i nadaje zupie nutę świeżości. To prosta i pyszna propozycja w duchu japońskiej tradycji, idealna na lekki obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Bulion warzywny - 500 ml
- Wodorosty wakame - 10 g (1 łyżeczka)
- Pasta miso - 30 g (1 łyżeczka)
- Tofu wzbogacane wapniem - 70 g
- Cebula dymka - 20 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miseczka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion w rondelku.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Do bulionu dodaj tofu i wodorosty, podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu.
- Odlej kilka łyżek bulionu do miseczki, dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj, aż pasta się rozpuści.
- Przelej bulion z miseczki do rondelka i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
- W tym czasie pokrój cebulę dymkę.
- Rozlej zupę miso na talerze i udekoruj cebulą dymką.
Komentarz dietetyka
Soja to roślina strączkowa, bardzo bogata w białko roślinne i wartości odżywcze. Powstające z niej tofu i pasta miso to bardzo dobry pomysł na wzbogacenie naszej diety w składniki odżywcze.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk