Zupa meksykańska
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Jeśli planujesz obiad w stylu meksykańskim to pomysł na zupę sprawdzi się idealnie. Gwarantuje, że zupa będzie smakować wszystkim i zginie w mgnieniu oka.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Czosnek - 16 g (2 ząbki)
- Bulion wołowy - 1500 ml
- Marchewka - 45 g (1 marchew)
- Fasola czerwona - 400 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 340 g (1 puszka)
- Pomidor - 510 g (3 pomidory)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, durszlak, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebule pokrój w kostkę, a czosnek przepuść przez prasę.
- Podsmaż na oliwie z oliwek w garnku, na złoty kolor.
- Następnie dodaj mięso mielone i smaż dalej.
- Marchewkę dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Do garnka wklej bulion i dodaj marchew.
- Gotuj pod przykryciem około 15 minut.
- Pokrój pomidory w kostkę i dodaj je do garnka.
- Zupę gotuj dalej na małym ogniu. Dopraw.
- Na koniec dodaj odcedzoną fasole i kukurydzę.
- Zupę gotuj jeszcze około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Zupa meksykańska dzięki dużej ilości warzyw to prawdziwe bogactwo składników odżywczych dla naszego organizmu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk