Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Opublikowano: 28.03.2021 r.
Kukurydza, fasola czerwona, bulion drobiowy i mięso mielone wołowe to kluczowe składniki zupy meksykańskiej z pulpecikami, a towarzyszą jej serowo-czosnkowe mini tosty z mozzarellą i goudą. Ten przepis to połączenie głębokiego smaku zupy z chrupiącymi tostami, które stanowią idealny dodatek.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło - 10 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Pieczarki - 200 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Fasola czerwona - 400 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Bulion drobiowy - 500 g
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Chleb tostowy - 90 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Ser gouda - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 75 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, chilli, czosnek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duży garnek, garnek mały
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni roztop masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, pieczarki pokrojone w ćwierćplastry. Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj szczyptę soli. Usmaż warzywa przez około 5 minut.
- W tym czasie zagotuj bulion by był gorący.
- W drugim garnku ugotuj około 1 litr wody do gotowania pulpecików.
- Mięso mielone przypraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpeciki.
- Gdy woda się ugotuje dorzuć do niej pulpeciki. Ugotuj pulpeciki około 5 minut od tego jak wypłyną na powierzchnię wody i odlej tę wodę. Odstaw pulpeciki na bok.
- Ugotowany bulion dodaj do podduszonych warzyw. Dodaj również fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zostaw do zagotowania na około 10 minut.
- Gdy całość się zagotuje dodaj pulpeciki i spróbuj danie. Dopraw jeśli trzeba. Można dodać wody lub bulionu gdyby zupa była za gęsta. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Pieczywo przekrój na pół tworząc trójkąty. Na pieczywo wsyp troszkę czosnku granulowanego. Posyp pieczywo startym żółtym serem. Tosty upiecz w piekarniku przez około 5 minut - aż ser się zarumieni.
- Zupę nalej do miseczki. Dodaj ser mozzarella. Podawaj zupę z tostami.