Zupa meksykańska z pulpecikami
Opublikowano: 21.09.2023 r.
Fasola czerwona, kukurydza, pomidory w puszce, mielone mięso wieprzowe oraz papryka czerwona to kluczowe składniki zupy meksykańskiej z pulpecikami. Dodają jej wyjątkowego smaku i sprawiają, że zupa jest pożywna i sycąca. Wyobraź sobie tę mieszankę bogatych warzyw, pulchnych pulpecików i aromatycznego bulionu - to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola czerwona - 400 g (konserwowa)
- Kukurydza konserwowa - 400 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Ziemniaki średnie - 200 g
- Seler korzeniowy - 100 g
- Cebula czerwona - 120 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Natka pietruszki - 30 g
- Cukier - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Bułka pszenna - 30 g (pół sztuki)
- Mleko 3,2% - 125 ml (pół szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, płatki chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Bułeczkę rozdrobnij, włóż do małej miseczki i zalej mlekiem.
- Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego odciśniętą bułkę, wybij jajko oraz dopraw do smaku solą. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Marchew, ziemniaki oraz seler obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
- Do garnka wlej wodę (3 litry) i zagotuj ją. Następnie dodaj do niej 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, marchew, seler oraz ziemniaki. Składniki gotuj 15 minut.
- Do gotujących się warzyw dodaj cebulę oraz czosnek.
- Na patelni po smażeniu cebuli podsmaż 6 łyżeczek papryki słodkiej oraz płatki chilli. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru, wymieszaj i przelej do garnka z warzywami.
- Do ciągle gotującej się zupy wkładaj uformowane pulpeciki i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Na koniec do zupy dodaj pomidory z puszki, odsączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
- Ugotowaną zupę dopraw do smaku cukrem, łyżeczką soku z cytryny oraz odrobiną soli.
- Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa meksykańska z pulpecikami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety większej ilości strączków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny