Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Cebula, czosnek, bulion drobiowy, przecier pomidorowy i mięso mielone z kurczaka — to kluczowe składniki zupy meksykańskiej, która zasmakuje każdemu. Dodaj do tego jeszcze ziemniaki, marchewkę, kukurydzę, fasolę i odrobinę świeżej kolendry, aby całość była sycąca i pełna aromatów. Idealna na chłodniejsze dni!
Składniki dla 8 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Przecier pomidorowy z solą - 400 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Marchewka - 90 g
- Mięso mielone z kurczaka - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Kolendra świeża - 45 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Fasola konserwowa - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do miski wrzuć mięso, dodaj do niego jajko, przyprawę do mięsa mielonego i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i uformuj małe kotleciki.
- Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, około 5 minut. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej bulion.
- Zagotuj. Następnie dodaj obrane marchewki i ziemniaki. Wrzucaj też powoli klopsiki i gotuj przez 30 minut.
- Do zupy dodaj kukurydzę i fasolę. Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy.
- Całość przypraw do smaku.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny