Zupa marokańska
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Pomidory w puszce, ciecierzyca konserwowa, czerwona soczewica i cebula to kluczowe składniki tej marokańskiej zupy. Dodaj do tego makaron z semoliny i daktyle suszone, a uzyskasz prawdziwie egzotyczny smak. Wszystko to połączone w aromatycznym bulionie stworzy danie pełne wyjątkowych smaków i aromatów.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidory w puszce - 800 g
- Ciecierzyca konserwowa - 500 g
- Soczewica czerwona - 100 g
- Cebula - 250 g (2 duże sztuki)
- Makaron z semoliny - 150 g
- Daktyle suszone - 100 g
- Jajko - 6 szt.
- Przecier pomidorowy z solą - 40 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Seler naciowy - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, imbir świeży, kumin, kolendra świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj soczewicę i wlej 500 mililitrów wody i gotuj 20 minut.
- Dodaj ciecierzycę i pokrojony drobno seler naciowy. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, startym imbirem oraz kuminem, gotuj 20 minut, pod koniec gotowania dodaj makaron do zupy i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki.
- Zupę podawaj w miseczkach, na wierzch połóż ugotowane jajko, posiekane daktyle oraz świeżą kolendrę.
Komentarz dietetyka
Zupa marokańska to rozgrzewająca zupa zawierająca dużo białka roślinnego. Zupa dzięki przyprawom korzennym ma działanie nie tylko rozgrzewające lecz także bakteriobójcze. Zupa jest sycąca dlatego świetnie nadaje się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny