Zupa marchewkowa z imbirem
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Marchewka, imbir, pomarańcza i mleko kokosowe to kluczowa czwórka w tej zupie marchewkowej z imbirem. Marchewka nadaje zupie słodycz, a imbir dodaje jej odrobinę pikanterii. Pomarańcza wprowadza świeżość, a mleko kokosowe sprawia, że całość jest wyjątkowo kremowa. To wybuchowa mieszanka smaków idealna na chłodniejsze dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 500 g (4 średnie sztuki)
- Imbir korzeń - 30 g
- Seler naciowy - 70 g
- Pomarańcza - 300 g (1 duża sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 180 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.
- Łodygi selera umyj i pokrój na mniejsze części.
- Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Do wysokiego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej przygotowaną marchew, seler i imbir (około 5 minut).
- Następnie warzywa zalej wodą i gotuj około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj kawałki pomarańczy (z połowy, z drugiej wyciśnij sok).
- Następnie do gotującej się zupy dodaj cukier, sok z połowy pomarańczy oraz przyprawy.
- Zupę zmiksuj blenderem w garnku.
- Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.
- Gotową zupę zdejmij z kuchenki i podawaj od razu po przygotowaniu.