Zupa marchewkowa
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Marchewka, ziemniaki i masło roślinne to trio, które tworzy bazę tej pysznej zupy marchewkowej. Dodaj do tego trochę pora i selera korzeniowego, a otrzymasz kremowy i aromatyczny posiłek idealny na chłodniejsze dni. Może wyglądać skromnie, ale ten przepis to prawdziwa bomba smaków i zdrowia!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 450 g
- Por - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Pietruszka - 50 g
- Masło roślinne - 30 g
- Ziemniaki późne - 270 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa obierz i umyj.
- Z pora, selera, pietruszki i jednej marchewki przygotuj wywar jarzynowy. Warzywa zalej wodą i gotuj około 30 minut.
- Na maśle podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną resztę marchwi.
- Podsmażone warzywa dodaj do przygotowanego wywaru jarzynowego (nie usuwaj z niego warzyw) i gotuj przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj i dopraw do smaku.
- Gotową zupę krem możesz podać z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem świeżym.