Zupa kurkowa z makaronem

Opublikowano: 03.08.2025 r.
Kurki świeże, bulion warzywny, ziemniaki, makaron orzo, śmietana 18% – te składniki są esencją pysznej zupy kurkowej z makaronem. Kurki podsmażone na oleju rzepakowym wraz z cebulą, połączone z kremowym bulionem i ziemniakami, tworzą wyśmienitą bazę. Makaron orzo dodaje całości subtelnej konsystencji, a natka pietruszki świeżości.
Składniki dla 5 porcji:
- Kurki świeże - 500 g
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Bulion warzywny - 1500 ml (6 szklanek)
- Ziemniaki średnie - 400 g
- Makaron orzo - 80 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Śmietana 18% - 100 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kurki oczyść dokładnie, wypłucz pod zimną, bieżącą wodą i przecedź na sicie.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm.
- Na patelni dobrze rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie dodaj oczyszczone kurki i smaż do momentu, aż kurki będą rumiane.
- W garnku zagrzej bulion.
- Do gorącego bulionu dodaj kurki z cebulą oraz ziemniaki. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut.
- Następnie dodaj makaron i całość gotuj około 5 minut (ziemniaki oraz makaron powinny być miękkie).
- Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj do niej kilka łyżek gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj.
- Zahartowaną śmietanę dodaj do gotującej się zupy, wymieszaj i zagotuj na małej mocy palnika.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Następnie dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotową zupę kurkową z makaronem podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa kurkowa z makaronem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupę możesz przygotować na kurkach świeżych lub mrożonych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny