Zupa kurkowa
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Kurki świeże, bulion drobiowy, serek topiony śmietankowy i ziemniaki to główne składniki tej aromatycznej zupy kurkowej. Kurki nadają niezwykłego smaku, a serek topiony dodaje kremowej konsystencji. Idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i sycącego.
Składniki dla 2 porcji:
- Kurki świeże - 200 g
- Ziemniaki późne - 150 g (2 małe sztuki)
- Bulion drobiowy - 750 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Masło - 20 g
- Makaron świderki - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
- Bulion podgrzej w garnku, dodaj do niego kurki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuj około 15 minut.
- Następnie dodaj serek i mieszaj aż całkowicie się roztopi.
- Zupę zblenduj na gładki krem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.
- Gotową zupę krem z kurek podawaj z ugotowanym makaronem.