Zupa królewska
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Mięso mielone, pieczarki, szpinak i serek topiony – to kluczowe składniki zupy królewskiej, która łączy w sobie różnorodne smaki i konsystencje. Ta sycąca i kremowa zupa to świetna opcja na obiad dla całej rodziny, gdzie bogactwo warzyw i serowa nuta doskonale współgrają z mięsną bazą, tworząc pyszny i harmonijny posiłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Cebula - 250 g (1 mała sztuka)
- Pieczarki - 400 g (10 dużych sztuk)
- Mięso mielone wieprzowe - 700 g
- Szpinak - 300 g
- Serek topiony śmietankowy - 200 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Bułka tarta - 50 g
- Mleko 3,2% - 120 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą.
- Dodaj bułkę tartą i mleko.
- Wyrób gładką masę mięsną.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki.
- Wlej wodę (2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i umieść je w gotującej zupie.
- Dodaj serek topiony, wymieszaj.
- Gotuj zupę przez 10 minut.
- Na koniec dodaj posiekane liście szpinaku i wymieszaj.
- Zupę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Zupa królewska to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Zupa jest kaloryczna i nie powinna być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny