Zupa krewetkowa
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Krewetki, mleczko kokosowe, bulion warzywny, grzyby mun i odrobina świeżej kolendry - to kluczowe składniki naszej zupy krewetkowej. W tej egzotycznej misie znajdziesz połączenie krewetek z aromatycznym olejem sezamowym, czosnkiem, imbirem i papryczką chili, co nadaje jej niepowtarzalny smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 70 g
- Krewetki - 300 g
- Grzyby mun suszone - 175 g
- Olej sezamowy - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 15 g (3 plastry)
- Papryczka chili czerwona świeża - 7 g (1/2 sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml
- Mleczko kokosowe - 350 ml
- Sos rybny - 10 ml (1 łyżka)
- Kolendra świeża - 25 g
- Przyprawy - imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Krewetki oczyść, usuń pancerze, oderwij ogonki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Grzyby umyj i pokrój w plastry.
- Na dnie garnka wylej olej i podsmaż imbir, czosnek i papryczki chilli.
- Dodaj przyprawy i wlej 3-4 łyżki mleczka kokosowego.
- Dodaj gorący bulion, gotuj ok. 5 min i dodaj resztę mleczka kokosowego.
- Dodaj pieczarki, krewetki i makaron i gotuj 5 min.
- Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Osoby, u których występują problemy takie jak zgaga, czy refluks powinny zrezygnować, lub przynajmniej ograniczyć dodatek chili i czosnku.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk