Zupa krem ze szparagów
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Szparagi, cebula i czosnek – to główne składniki, które razem z bulionem warzywnym tworzą wyjątkową bazę dla zupy krem ze szparagów. Dodatek młodych ziemniaków sprawia, że zupa jest bardziej sycąca i kremowa. Na koniec jogurt naturalny dodaje jej delikatności i lekkości.
Składniki dla 6 porcji:
- Szparagi - 1000 g (2 pęczki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 opakowanie)
- Ziemniaki młode - 220 g (3 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Szparagi opłucz i odłam twarde końce.
- Łodygi szparagów pokrój w mniejsze części.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry lub ćwiartki.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę.
- Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojonego ziemniaka i podsmażaj 3-4 minuty.
- Dodaj szparagi.
- Dopraw i podsmażaj ok. 3 minut.
- Wlej gorący bulion i zagotuj.
- Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Do jogurtu naturalnego dodaj 2 łyżki gorącego bulionu i delikatnie wymieszaj.
- Zdejmij garnek z palnika, dodaj zahartowany jogurt.
- Zblenduj na gładki, jednolity krem.