Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
Opublikowano: 09.07.2021 r.
Bulion drobiowy, fasolka szparagowa, młode ziemniaki i cebula to kluczowe składniki zupy krem z zielonej fasolki szparagowej. Te składniki nadają zupie pełnię smaku oraz kremową konsystencję. Czosnek i seler korzeniowy dodają nieco ostrości i głębi, a śmietanka kremowa sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej aksamitna i delikatna. Idealna na lekką, ale sycącą kolację!
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion drobiowy - 950 g
- Fasolka szparagowa - 400 g
- Ziemniaki młode - 300 g
- Seler korzeniowy - 30 g
- Pietruszka - 30 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 g (1 łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 70 g
- Masło klarowane - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Czosnek i cebulę obierz. Czosnek pokrój drobniej, cebulę w większą kostkę.
- Ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej w garnku masło. Dodaj warzywa i podsmaż około 5 minut.
- Zagotuj bulion. Gdy będzie gorący dodaj do warzyw.
- Z fasolki usuń końcówki. Umyj ją i dodaj do gotujących się warzyw. Wszystko gotuj około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem.
- W zimnej śmietance rozrób mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ją wymieszaj, tak by nie było grudek.
- Do zupy wlewaj powoli rozmieszaną skrobię ze śmietanką i dokładnie cały czas mieszaj. Uważaj, by nie zrobiły się grudki.
- Zblenduj całą zupę na krem.
- Podawaj gotową zupę z natką pietruszki, koperkiem oraz grzankami.
Komentarz dietetyka
Bezglutenowy przepis na zupę - dobry dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub na celiakię.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości