Zupa krem z zielonego groszku
Opublikowano: 01.02.2023 r.
Groszek zielony mrożony, bulion warzywny i mleko 2% – te trzy składniki to kwintesencja zupy krem z zielonego groszku. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak, dorzucamy trochę cebuli i oliwę z oliwek. To idealna propozycja na szybkie, zdrowe i sycące danie, które można zrobić w kilka chwil.
Składniki dla 2 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Groszek zielony mrożony - 600 g
- Bulion warzywny - 100 ml
- Mleko 2% - 350 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę i chwilę podsmażaj.
- Dodaj groszek i wlej bulion.
- Gotuj, aż groszek będzie miękki.
- Dodaj mleko, przyprawy i zagotuj.
- Zmiksuj na gładki krem.
Komentarz dietetyka
W celu zmniejszenia kaloryczności można dodać mleko o niższej zawartości tłuszczu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk