Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Bulion drobiowy, zielona soczewica, świeże warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler) oraz boczek i prażone pistacje tworzą wyjątkową i sycącą zupę krem. Ta kombinacja składników sprawia, że danie jest nie tylko pełne smaku, ale też bogate w wartości odżywcze. Aromatyczny boczek i chrupiące pistacje doskonale uzupełniają delikatność soczewicy i warzyw.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Soczewica czerwona - 250 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 50 g
- Por - 70 g
- Seler korzeniowy - 30 g
- Boczek wędzony bez kości - 50 g
- Pistacje - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki świeża, kumin
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Do wykonania tego przepisu można użyć warzyw z gotowania bulionu. Obrane warzywa (oprócz soczewicy) zalej bulionem i zagotuj. Gdy bulion się zagotuje dodaj soczewicę.
- Gotuj przez 25 minut, mieszaj co jakiś czas.
- Po upływie 25 minut blenderem zmiksuj zupę na krem.
- Dodaj do zupy płaską łyżkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dodaj także 1/4 łyżeczki kuminu oraz kurkumy. Zblenduj ponownie i dopraw ostatecznie. Gotuj jeszcze 5 minut.
- W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotuj chipsy i orzechy.
- Boczek pokrój na cieniutkie plasterki. Wyłóż na patelnię grillową i smaż tak długo aż będą chrupkie.
- Orzechy upraż na suchej patelni (około 3 minuty).
- Zupę nalej do miski. Połóż na wierzch chipsy, posyp orzechami oraz natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Niektóre osoby mogą mieć problemy z układem trawiennym po spożyciu soczewicy. Gdy zauważysz objawy wzdętego brzucha lub inne to oznacza, że być może to jest wina soczewicy. Zupa jest sycąca i zawiera ważne składniki odżywcze. Boczek zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które należy zjadać z umiarem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości